Scandal la Rompetrol

Stim cu totii ca este perioada de criza economica si in anumite domenii de activitate chiar se simte acest lucru. Dar in domeniile mai putin afectate de criza sau chiar deloc, exista oameni, persoane din conducerea unor companii, care profita de perioada dificila prin care trec alte firme.

Astfel, Grupul Rompetrul a decis ca o mare parte din datoriile companiilor din grup, catre furnizori, sa fie achitate prin bonuri valorice de carburanti. Motivul ar fi lipsa lichiditatilor in acesta perioada. Astfel, fiecare companie incearca sa-si convinga furnizorii sa accepte compensarea datoriilor cu aceste bonuri valorice.

Si majoritate accepta, pentru ca au de recuperat sume foarte mari de bani, pentru ca este criza economica si in acesta perioada prefera sa se vada macar cu o parte din „saci in caruta„, pentru ca li se promite ca prin acceptarea acestei compensatii vor primi si o parte bani lichizi si pentru ca activitatea multora din aceste firme depinde de companiile grupului Rompetrol.

Printre firmele platite cu bonuri valorice se numara SC Argenta SRL – 2.000.000 RON – si SC TMUCB SA – 1.500.000 RON. 

Si asa au intrat pe piata bonuri de carburanti in valoare de cateva zeci de milioane de euro. Exista furnizori care au de recuperat de la Rompetrol sume de ordinul milioanelor de euro, si accepta sa stinga o parte din creante prin bonuri de carburanti.

Intrebarea este: ce fac aceste firme cu carburanti de milioane de euro? Raspuns: isi achita si ei furnizorii tot cu aceste bonuri… si tot asa. Exista firme care si-au platit salariatii cu bonuri valorice de carburanti… Astfel, in loc sa aduca acasa o paine, aduc niste benzina sau motorina… intrucat bonurile nu sunt valabile si pentru alte achizitii din statiile peco.

Aceste bonuri de carburanti sunt detinute, evident, de o companie din Grupul Rompetrol, mai exact Rompetrol Downstream (care detine statiile peco), si evident ca valoarea bonurilor iesite deja pe piata va intra in casieria aceleiasi companii.

Privind in ansamblu, Dinu Patriciu (despre care se vehiculeaza ca ar dori sa cumpere inapoi o parte din actiuni) atinge un nou nivel de smecherie. El crede ca Rompetrol este un brand la fel de puternic precum o tara… si are voie sa tipareasca BANI.

Ce se intampla cand pe piata nu se mai ruleaza valuta oficiala, ci niste hartii emise fara prea mare control ? INFLATIE !

Una dintre companiile grupului Rompetrol a achitat 20.000.000 RON din datorii cu bonuri valorice. Aceasta este numai una din 40 de companii !!!

Sa nu va mirati daca acest cerc viciios va atinge si domeniul dumneavoastra de activitate. S-ar putea ca o parte din urmatorul salariu pe care il veti primi sa fie impartit in bani lichizi, bonuri de masa si bonuri de benzina.

[Later Edit]
Acum mi s-a adus la cunostinta ca exista firme care vand bonurile valorice la 60-70% din valoarea lor… Asta da nevoie de lichiditati.
!!! Daca cineva vinde sau cumpara bonuri valorice isi poate lasa date de contact in mesaj !!!

20 comentarii

  1. In ce conditii pot fi comercializate aceste bonuri valorice de carburant (BVC)?
    Mai exact, daca doresc sa cumpar BVC-uri si apoi sa le revind catre furnizorii mei, am nevoie de licenta/autorizatie etc.? Ca la produse petroliere si/sau ca la tranzactionarea de titluri de valoare?
    Pt. ca in definitiv BVC-urile sint asimiliate cu banii (= bancnote), si din cite stiu nu se pot cumpara si revinde bani – decit poate bancile sa aiba acest drept…

    • Nu aveti nevoie de nici un fel de licenta… vanzarea bonurilor oricum este o practica neoficiala !
      Din punct de vedere legal, cu aceste bonuri puteti doar compensa facturile de furnizori.

      Legat de „nu se pot cumpara si revinde bani”… trebuie sa plecam capetele in fata dlui Patriciu… care a transformat Petromidia in BANCA !!! Dar la ghisee nu ridici valuta pe care o poti folosi oriunde… ci doar „Banu’ lu’ Patriciu”… valabil NUMAI LA EL IN CASA !!! 🙂

  2. Detin pentru comercializare bonuri valorice ROMPETROL.
    Valoarea unui bon este de 100 RON.
    Modalitatile de plata se vor negocia intre parti.
    Telefon de contact: 0722209295

  3. cumpar bonuri rompetrol plata integrala la scadenta.contract. instrument de plata si eventual garantie liviu 0731009761

  4. vand bonuri valorice ROMPETROL cu 5% discaunt.
    Tel 0724948794


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu